Μ. Θραψανιώτης για ασφαλιστικό: Στερείτε από τους συνταξιούχους ένα σημαντικό εισόδημα

 Η ομιλία του Βουλευτή Λασιθίου του  ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη, στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό:

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Επιτρέψτε μου, αγαπητοί συνάδελφοι, να επιστρέψω τους χαρακτηρισμούς στον συνάδελφο ο οποίος κατέβηκε πριν από λίγο από το Βήμα, ο οποίος χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ τους εργατοπατέρες, όπως τους αποκάλεσε. Θέλω να τον ενημερώσω ότι μεταξύ των εργατοπατέρων βρισκόταν και ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος δεν ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. Και στο κάτω-κάτω οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, διαβάζοντας την εισαγωγή στο νομοσχέδιο οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός δικαιότερου και αποτελεσματικότερου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που αποκαθιστά την ενδογενεακή και διαγενεακή αλληλεγγύη, συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, διότι απελευθερώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες από το ασφυκτικό και δημευτικό σύστημα υπολογισμού. Ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις, διασφαλίζει τους αδύναμους και αποκαθιστά την ασφαλιστική δικαιοσύνη σε όσους συνεισφέρουν πολλά έτη εργασίας στο ασφαλιστικό σύστημα. 

Διαβάζοντας αυτή την εισαγωγή μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι μπορεί να το ψηφίσει γιατί πιθανόν πράγματι έτσι να είναι. Αναρωτιέμαι, όμως, αν είναι όντως έτσι. 

Εμένα, παραδείγματος χάριν, που έχω δουλέψει πάνω από 40 χρόνια και δεν έχω επιβαρύνει το ασφαλιστικό σύστημα, αντιθέτως το έχω ενισχύσει με το να πληρώνω τις ασφαλιστικές μου εισφορές, την εφορία, γιατί με τιμωρείτε με την περικοπή του 2% σε σχέση με αυτόν που έχει μέχρι σαράντα χρόνια ασφάλιση; Να λοιπόν, η πρώτη και όχι μόνο ανακολουθία ή το ψέμα, όπως κατά την προσφιλή σας έκφραση. Αλλά δεν είναι το μόνο. 

Όσοι εργάζονται στον τουριστικό τομέα, τη βαριά βιομηχανία όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε στη χώρα μας, και ξέρω πολλούς στο Λασίθι, πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύουν για να φτάσουν τα τριάντα και να περάσουν τα τριάντα χρόνια, ούτως ώστε να ωφεληθούν από την αύξηση της ανταποδοτικότητας, όταν εργάζονται και ασφαλίζονται στην καλύτερη περίπτωση μόνο για επτά μήνες τον χρόνο; 

Είναι οι ίδιοι στους οποίους αρνηθήκατε, κύριε Υπουργέ, την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και που κάλυπτε τετρακόσιες χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό. 

Αποκαθιστά, λέτε, την ενδογενεακή και διαγενεακή αλληλεγγύη. Αλήθεια με ποιον τρόπο; Με τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες και την πρώτη υποχρεωτική στα 220 ευρώ, πιστεύετε στα αλήθεια ότι κάποιος που έχει υψηλά εισοδήματα θα σκεφτεί το μελλοντικό συνταξιούχο; Θα σταθεί αλληλέγγυος;

Θα πληρώνει απλά την κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία και αν θέλει κάτι παραπάνω για σύνταξη, πάει στον ιδιωτικό τομέα, σε ιδιωτική ασφάλιση ή στην επαγγελματική ασφάλιση.

Το δικαίωμα για την επιπλέον ασφάλιση το έδινε ο ν.4488/2017. Άρα, δεν πρωτοτυπείτε σε αυτό.

Απελευθερώνει -λέει- τον ελεύθερο επαγγελματία από το ασφυκτικό σύστημα υπολογισμού. Για να δούμε ποιους ελεύθερους επαγγελματίες απελευθερώνει. 

Θα αναφερθώ στο δικό μου τον κλάδο, ο οποίος έχει υποστεί αφαίμαξη με την κατάργηση του κοινωνικού πόρου και το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η οδοντιατρική δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών από 2 δισεκατομμύρια το 2009, έπεσε το 2015 στα 701 εκατομμύρια,  169 ευρώ ανά νοικοκυριό. Μειώθηκε, δηλαδή, κατά 60%. Μιλάμε κυριολεκτικά για κατάρρευση. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.

Προηγήθηκε, βέβαια, η κατάργηση του κοινωνικού πόρου από το φάρμακο, το οποίο αφαίμαξαν, όπως και το «κούρεμα» των ασφαλιστικών ταμείων. Για αυτό θα καταθέσω τροπολογία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, η οποία ζητάει να επανυπολογιστεί αυτή η υφαρπαγή.

Για την κατάρρευση των εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων, την περικοπή των συντάξεων, την εκτίναξη της ανεργίας στο 28% ευθύνονται αποκλειστικά οι πολιτικές σας, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα υψηλά εισοδήματα δεν επιβαρύνθηκαν. Επιβαρύνθηκαν, γιατί κάποιος έπρεπε να βάλει πλάτη.

Στην τοποθέτησή μου για τον προϋπολογισμό του 2018 τόνιζα ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια και με δικαιοσύνη θα πρέπει να ανακουφίσουμε τα στρώματα εκείνα που σήκωσαν το βάρος της κρίσης, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η προσπάθειά μας -όπως τόνιζα- θα έχει στόχο την ανάπτυξη, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικά ομάδων και την άρση των αδικιών σε όσους σήκωσαν το βάρος της κρίσης, με μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών.

Εμείς κάνουμε την αυτοκριτική μας. Εσείς για τη χρεοκοπία της χώρας πότε θα κάνετε την αυτοκριτική σας; Μήπως θα επικαλείστε την πρόσφατη λαϊκή εντολή ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεχάσει ο ελληνικός λαός τις ευθύνες σας;

Από καιρό τώρα ο κύριος Υπουργός διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους, κυρίως από το βήμα του φιλόξενου καναλιού που έχει αναλάβει εργολαβικά την προπαγάνδα της κυβερνητικής πολιτικής, ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν. Άλλη μία ανακολουθία ή ένα χονδροειδέστατο ψέμα. Πώς αυξάνετε τις συντάξεις όταν καταργείτε τη 13η σύνταξη, λέγοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ αλλά ήταν προεκλογικό ρουσφέτι;

Καταθέτω για τα Πρακτικά το σχετικό νόμο, όχι για σας, αλλά για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν αν ήταν πράγματι μόνιμη σύνταξη ή προεκλογικό ρουσφέτι. 

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Το αποτέλεσμα είναι ότι στερείτε από τους συνταξιούχους ένα σημαντικό εισόδημα για αυτούς.

Πώς αυξάνονται όταν στον προϋπολογισμό του 2020 η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι μειωμένη κατά 200 εκατομμύρια ευρώ; Πώς αυξάνονται οι συντάξεις όταν η αναλογιστική μελέτη προβλέπει μειώσεις έως το 2040; Μήπως σκοπεύετε να μειώσετε την ανεργία και πώς; Μήπως με την ανάπτυξη του 4% που διατυμπανίζατε προεκλογικά;

Λέτε ότι θα μειωθούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων, το 90%, θα δει αύξηση των εισφορών τους από 80 μέχρι 420 ευρώ.

Το συμπέρασμα: Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο η μεγάλη πλειοψηφία θα δει αυξήσεις. Μόνο που δεν θα είναι συντάξεις, αλλά ασφαλιστικές εισφορές. Κάνει αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των πολλών, υπέρ των λίγων και αυτό είναι επιλογή σας, αφορά τον πυρήνα της πολιτικής σας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, προχώρησε στη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, διατήρησε το δημόσιο αναδιανεμητικό χαρακτήρα και το κυριότερο, κράτησε όρθια την κοινωνία, προστατεύοντας τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία απέναντι σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιλήψεις στη λογική, «οι φτωχοί, φτωχότεροι και οι πλούσιοι, πλουσιότεροι».

Ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί